Túra- és szabadidős evezés

Share

Mire jó a vízitúra

Az evezés és a túrázás jótékony hatásairól születtek már komoly orvosi értekezések. Rövidesen jelentkezem egy ilyen írással is. Kedvcsinálónak most egy szakmailag hiteles, ám könnyed formájú orvosi szakvélemény.

Ezen orvosi recept 1938-ban jelent meg Török Rezső: Vadevezős című regényében. Hogy ki volt Török Rezső azt idézzük a Magyar Életrajzi Lexikonból

Török Rezső (Bp., 1895. dec. 12. – Bp. 1966. nov. 7.): író. 1916-tól újságírással foglalkozott. Rendkívül termékeny, népszerű regényíró, színpadi szerző volt. Humoros regényeivel is sikert aratott. Több mint száz egyfelvonásosát, zenés vígjátékát, operettjét külföldön is sikerrel játszották. – F. m. Borcsa Amerikában (színmű és film, Emőd Tamással, Bp., 1929); Ida regénye (színmű Gárdonyi Géza regényéből, Bp., 1929); A férji mind őrült (r., Bp., 1930); Péntek Rézi (r., Bp., 1937); Nehéz ma férjhez menni (r., Bp., 1938): A feleség is ember (r., Bp., 1941); A férjnek nem szabad (r., Bp., 1942); Békebeli béke (r., Bp., 1947); Vők iskolája (zenésjáték többekkel, bem. Fővárosi Operettszínház, 1958); Az elúszott sziget (fantasztikus r., Bp., 1963). – Irod. Schöpflin Aladár: T. R. (Nyugat, 1934); Búcsú a szentgyörgypusztai remetétől (Pestmegyei Hírlap, 1966. 264 sz.).

Ez persze így nagyon száraz és nem derül ki belőle, hogy az író szenvedélyes evezős és vízi túrázó volt. A történetből sokat megtudhatunk a kor “vadevezőseiről”, szokásaikról, túralehetőségekről, a vízparton megjelenő figurákról. Van ami 1938 óta változatlan.

A történet főhőse Szekér Anna 22 éves iparművésznő. A regény elején éppen szakít szerelmével. Hogy mi történik a továbbiakban az most lényegtelen. E pillanatban csak annyi érdekes, hogy az evezés, mint életmódsport, nem csak fizikai, hanem lelki állapotunk romlásakor is segítségünkre van.

“De most nem mosolygott a doktor bácsi, összehúzott szemöldökkel mustrálta Annát, hümmögve fogta a pulzusát, aztán kis ijedtséggel a hangjában kérdezte:

– Nem köhög?

– Nem én.

– Tíz kilót fogyott, mióta nem láttam. Sokat cigarettázik?

– Negyven Mirjámot.

– Egy héten?

– Egy nap.

– Brávó. Vesse le a blúzát!

Soltész doktorról azt mesélte a környék, hogy szem-, vagy fülfájásnál is ez az első szava: “Vesse le a blúzát!” Magától értetődően csak fiatal és csinos hölgyek vizsgálatánál. De komolyabb orvostudorok véleménye szerint igenis az a lelkiismeretes gyógyász, aki nem sajnálja idejét a vetkőző és öltözködő pacienstől és megragad minden alkalmat, hogy megkopogtassa sínylődő embertársait. Ne keressünk tehát csintalan indokokat soltész tata kopogtatási manőverei magyarázására, fogadjuk el a szavahihető és tapasztalt professzorok szakvéleményét, mely szerint a jó gyógyász bokasüllyedés esetében is megvizsgálja a páciens szívét és tüdejét.

– Öltözzön fel. Olyan szíve van, mint egy juhászbojtárnak. Remek tüdő…

– Hála istennek!

– De az idegei, kislány. Ezek idegek? Ezek ócska hadicérnák. Nyújtsa ki a kezét. Szemét lehúnyni! Tessék. Citerázik, istentelenül citerázik!- Keveset alszik?

– Semmit

– Gratulálok

– Kapok brómot?

– Kap egy kis ördögöt

– Valami altató kellene…

– Azt kap.-Sportol maga?

– Van énnékem arra időm?

– Nem idő kell ahhoz, szőke csoda. Ahhoz ész kell. Ülni a négy fal közt, rajzolni és olvasni és bagózni??! Bezzeg nem ideges az én Olgám. Az hazajön a Dunáról, ledől az ágyra, alszik mint a bunda.

– Mit csináljak?

– Amit előírok a recepten: levegő, napfény, izommunka, szórakozás. Napjában háromszor. Reggel héttől déli tizenkettőig. Déli tizenkettőtől délután ötig. Délután öttől este tízig.

– És dolgozni a doktor bácsi fog helyettem?

– Dolgozni? Azt maga átengedi most a konkurrenseknek. Akar egy jó tanácsot?

– Ostende?

– Újpest, Szúnyogsziget. Béreljen kabint valamelyik csónakházban. Vegyen egy használt csónakot. Lakjon sátorban a Horányi csárdánál. Fürödjön reggelenként a szabad Dunában. Nem lesz magának kutyabaja se.

– Gondolja?

– Garantálom. Mindent lehet odakint, csak gyötrődni nem. Ott udvarlóban sincs hiány. Mult héten voltam kint. Nyüzsögnek az Apollók meg az Adoniszok. Fel a fejjel Ancsa! Ki a szabadba. Én mondom, az öreg doktor bácsi, aki csak azon kesergek, hogy mért nem volt a mi fiatalkorunkban vadevezés!…

CsatolmányMéret
Microsoft Office document icon 4_fordulos_tura_szabaly.doc43.5 KB
Microsoft Office document icon Túrarajtlap50 KB
PDF icon Túraforduló szintidők195.43 KB
Image iconTúrafordulók kiírás 2022 Szentendre183 KB
Image icon Túrafordulók kiírás 2022 Dunaharaszti184 KB
Image icon Túrafordulók kiírás 2022 Leányfalu183 KB
Image icon Túrafordulók kiírás 2022 Horány184 KB
Microsoft Office document icon Túrafordulók 2022 2. forduló utáni riport58 KB
Microsoft Office document icon Túrafordulók 2022 végeredmény73 KB