Ergométeres evezés

Share

Az evezés semmihez sem fogható élményét nehéz visszaadni a szárazföldön, de a test mozgásának dinamikáját, és a kifejtett erő nagyságával növekvő az ellenállást jól szimulálja az evezős ergométer, amely sportolóink kiegészítő eszköze. Az egyre népszerűbb mozgásforma az egész testet átmozgatja. Kortalan mozgásforma, hiszen kíméli az izületeket. Különösebb technikai tudás nélkül bárki elsajátíthatja az evezős ergométerezést.

A valamennyi testrészt, az egész izomzatot átmozgató sporteszköz beépült a sportolni szerető emberek mindennapjaiba is, hisz elérhető edzőtermekben, fitnesz központokban is. Használata biztonságos és igazán könnyű elsajátítani. Fokozza a szív-, és légzőrendszer működését és csak minimálisan terheli az ízületeket. Remek stresszoldó és segít fejleszteni a stabilizáló izmokat, ez által az egyensúly érzéket.

Az ellenállás az evezősgépen a dob oldalán található karral állítható, széles skáláját kínálva az ellenállásnak, növelve vagy csökkentve a beáramló levegő mennyiségét. 

A gép akár a nappaliban, vagy a teraszon is elfér, de az érdeklődőket valamennyi hazai evezős klub is várja.

A Magyar Evezős Szövetség évről-évre megrendezi az Evezős Ergométeres Országos Bajnokságot, amelyen az evezést versenyszerűen űzők mellett az egyetemi, és az amatőr versenyzők is elindulnak. Természetesen a Masters, és para-evezősök szintén rendszeresen rajhoz állnak.

Az LCD kijelzővel ellátott evezős ergométerekhez kifinomult informatikai rendszer kapcsolható, amely lehetőséget teremt verseny rendezésére is. A számítógépes szoftver az egyes versenyzők teljesítményét a képzeletbeli versenypályán megtett útra konvertálja, és megjeleníti.

Népszerűek, és az utóbbi idők járványa miatt egyre nagyobb körben elterjedtek az online versenyek, amikor a versenyzők egy időben, ám térben eltérő helyen: otthonukban, vagy klubjukban teljesítik a kiírt versenytávot. 

A nemzetközi versenytáv: 2000 méter. Létezik 500 méteres csapatverseny, amikor csapatonként négy-négy versenyző teljesítménye adódik össze.

A vízi evezéshez hasonlóan az evezős ergométerezés remek kondíciót, testi-lelki frissességet, és (akár online) közösségi élményt ígér.