Skip to main content

A XXVII. Tatai Regatta keretében avattunk először országos bajnokokat az új olimpiai szakág egypárevezős hajóosztályában. Az Öreg-tavon a serdülőktől, a Mastersekig valamennyi korosztály képviseltette magát. Egyes versenyszámokban egyúttal válogató is volt a tatai megmérettetés, amelyre közel háromszázan neveztek.

Simon Béla Beach Sprintben is történelmet írt: övé az egyik első országos bajnoki cím Fotó: Szlovák Bence

A 2028-as Los Angelesi olimpián már Beach Sprintben is versenyeznek az evezősök, 2026-ban pedig a dakari Ifjúsági Olimpia programján is debütál a fiatalos, látványos, dinamikus szakág. Ennek jegyében egyre több felnőtt és korosztályos nemzetközi megmérettetésre kerül sor az úgynevezett tengeri evezésben. A tavalyi Jeunesse Kupán fiataljaink érmet és előkelő helyezéseket szerezve már letették névjegyüket.

A július 27-i tatai verseny nagyon fontos lépcsőként szolgált arra, hogy megtaláljuk a közeljövő legversenyképesebb beach sprintereit. Tegyük hozzá gyorsan: hosszú évek óta rendezzük meg a több állomásból álló Beach Sprint versenysorozatot, de most először került sor Országos Bajnokságra.

Az OB-t a Tata-Tóvárosi Vízisport Egylettel közösen rendeztük meg.

Fotók: Szlovák Bence

A futamok a jól ismert szabályok szerint zajlottak: a versenyzők a partról indulva némi futást követően beugrottak a két segítő által tartott hajóba, majd bóják között szlalomozva végigeveztek a 300 méteres pályán, az utolsó bóját megkerülve, egyenesen, és a lehető leggyorsabban visszaeveztek az indítókapuba. Délelőtt egyéni üldözéses időfutamok döntöttek a továbbjutásról, délután a döntőket, illetve az ifi válogató keretében a negyeddöntőket, középdöntőket és a finálékat rendeztük. A döntőkben két-két versenyző állt rajthoz.

Fotó: Szlovák Bence

A férfi felnőtt mezőnyben Simon Béla (Szolnoki Sportcentrum) nyerte az első országos bajnoki címet, miután egy héttel korábban a szegedi síkvízi ob-n is tarolt – a többi között Juhász Adriánnal. Világ- és Európa-bajnokunk óriásit csatázott a fináléban Szöllősi Balázzsal (Győri Atlétikai Club). Balázs hiába ért előbb célba, mivel hajójával nem a célkapuba érkezett időbüntetést kapott, így Béla zsebelte be a győzelmet.

A B döntőt Kovács Sándor (Szeged) nyerte Gerei Tamás (MEC-Vasas) előtt. “GT” a pálya elején beborult, nagyot küzdött, végül vissza tudott ülni a hajóba, és a nap egyik legnagyobb ovációját kapta a célban.

A felnőtt női mezőny fináléja is szoros volt Preil Vivien (Budapest Evezős Egyesület) és Gadányi Zoltána (MTK Budapest) között. Kettejük csatája talán a fordulónál dőlt el, Vivi két másodperccel volt gyorsabb, mint Zozi.

A B döntőben Horváth Kitti (Ferencvárosi Evezős Club), Csiba Brenda (Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület) lett a sorrend.

A segítők szerepe is fontos: ők tartják és fogadják a hajót, illetve igyekeznek navigálni a versenyzőt – képünkön háttal Preil Vivien, aki nem csak bajnoki címet nyert, a segítségből is kivette a részét Fotó: Szlovák Bence

Az ifjúsági korosztálynak kiírt Jeunesse Kupa válogató versenyen a női finálé volt szorosabb: Kovács Lujza (BEE) két másodperccel előzte meg Csókás Kira Virágot (Szegedi Vízisport Egyesület). (Utóbbi női serdülőben nyert országos bajnoki címével vigasztalódhatott). A B döntőben Strochmayer Maja (MTK), Szabó Blanka Napsugár (Szeged) lett a sorrend. Utóbbi női serdülőben nyert országos bajnoki címével vigasztalódhatott. A férfiaknál Vető György Goran (Bajai Spartacus Sport Club) nyert Pálka Bálint (Szeged) előtt. A B döntőben Hajdú Márton (Szeged) megelőzte Boros Áront (GYAC).

Az ifik OB számában a nőknél Sovány Blanka Vanda (GYAC) nyert Szabó Blanka Napsugár (Szeged) előtt. A B döntőben Kovács Lujza (BEE), Somogyi Dorka Fanni (Szeged) sorrendben értek célba az evezősök. A férfiaknál Boros Áron (GYAC) nyerte a bajnoki címet Vető György Goran (Baja) előtt. A B döntőben összesítésben a harmadik helyet Hajdú Márton (Szeged) gyűjtötte be Pálka Bálint (Szeged) előtt.

Fotó: Szlovák Bence

A férfi serdülőknél a bajnoki dobogóra sorrendben Moór Ádám (Szeged), Korda Noel (GYAC) és Miklós Máté (GYAC) álhatott fel. A nőknél Csókás Kira Virág (Szeged), Strochmayer Maja (MTK), Tarlós Dóra (GYAC) lett az első három sorrendje.

Fotó: Szlovák Bence

A legfiatalabb, az örökfiatal, és a szabadidős beach sprinterek között is avattunk országos bajnokokat. Az alábbiakban olvashatjátok a dobogósok névsorát.

Tanuló korosztály

Fiú 11 éves: 1. Dancsecs Ármin (GYAC), 2. Pető Botond (Szolnok), 3. Tóth Sebestyén (GYAC)

Lány 11 éves: 1. Konrád Janka (MVSE), 2. Látrányi Lili (Arrabona Evezős Klub), 3. Tóth-Franka Barbara (FEC)

Fiú 12 éves: 1. Kalu Bence (GYAC), 2. Buday Zétény (Tata-Tóvárosi Vízisport Egylet) 3. Kiss Benedek (Szolnok)

Lány 12 éves: 1. Harrison Olivia (Vasas Sport Club), 2. Kováts Blanka (BEE), 3. Boros Júlia (BEE)

Fiú 13 éves: 1. Virágh Nándor (Tata), 2. Rózsa Zétény (Arrabona), 3. Nagy-Huszár Márton (Arrabona)

Lány 13 éves: 1. Orosz-Fejér Dóra (BEE), 2. Nagy-Huszár Luca (Arrabona Evezős Klub)

Fiú 14 éves: 1. Papp Csongor (GYAC), 2. Bilácz Ádám (FEC), 3. Kovács Kolos (GYAC)

Lány 14 éves: 1. Bors Boróka (MVSE), 2. Kántor Borbála (MTK), 3. Varga Villő Dorottya (Csepel Evezős Klub)

Fotó: Szlovák Bence

Mastersek

Női Masters A korcsoport: 1. Biró-Lakó Szandra (GYAC), 2. Gagyi Barbara (GYAC)

Női Masters B korcsoport: 1. Zentner-Sashegyi Orsolya (Tata)

Női Masters C korcsoport: 1. Néma Veronika (BEE), 2. Csiba Lászlóné (MVSE), 3. Válint Angéla (MVSE)

Női Masters D korcsoport: 1. Fodor Beatrix (GYAC), 2. Nagy Mia (BEE)

Férfi Masters M0 korcsoport: 1. Mesterházy Barnabás György (Danubius Nemzeti Hajós Egylet)

Férfi Masters B korcsoport: 1. Nagy Péter (Arrabona), 2. Dr. Alföldi Zoltán (GYAC), 3. Hortobágyi József (Velencei-tavi és Balatoni Evezős és Vitorlás SE)

Férfi Masters C korcsoport: 1. Fiák-Györfi László (BEE)

Férfi Masters D korcsoport: 1. Szögi László (CSEK), 2. Király Tamás (MVSE)

Férfi Masters E korcsoport: 1. Bihari György (GYAC)

Szabadidős versenyszámok

Női Szabadidős: 1. Esőssy Viola Csende (Tata), 2. Gerstmajer Terézia (Esztergomi Evezősök Hajós Egylete), 3. Nagy Erika (Esztergom)

Férfi szabadidős: 1. Erdélyi Gergő (Tata), 2. Fehér Botond (FEC), 3. Bella Nimród (GYAC)

Részletes eredményekért klikk ide!