Skip to main content

Folytatódtak az előfutamok az olaszországi Vareseben a 2014-es U23-as Világbajnokság második napján, ahol 6 magyar egységünk volt érdekelt.

Elsőként a Csányi Péter, Vancsura Bendegúz összeállítású normál súlyú kormányos nélküli kettes szállt vízre. A bajai fiúk 1500 méterig az ötödik helyen haladtak, majd egy erős hajrát nyitottak, így sikerült a 3-ik helyen beevezni a célba. Azonban a továbbjutási szisztéma szerint a futamból csak az első két helyezett jutott közvetlenül az A/B középfutamba. A magyar egységgel így holnap a reményfutamok egyikében találkozhatunk újra, ahol a cél a legjobb 12-be kerülés lesz.

A magyar válogatott a normál súlyú kétpár evezős egységben a tavalyi évhez hasonlóan idén is érdekelt volt Pétervári-Molnár Bendegúzt és Papp Gergely révén, akik a Budapest Evezős Egyesület evezősei. A fiúk messze a legerősebb előfutamba sorsolták be. A páros a kezdettől a harmadik helyen lapátolt, így egy igen erős hajrát kellett nyitni annak érdekében, hogy ott legyenek az első két továbbjutó hely valamelyikén. Bár az egész mezőnyben a legerősebb utolsó 500 métert evezték, mindössze 0.31 másodperccel maradtak le a második helyen végzett litván párostól, ezzel pedig nem sikerült továbbjutniuk. A fiúk teljesítménye azonban így is kiemelkedő, hiszen a mezőny 3. legjobb idejét evezték, illetve a 6:20.55 időeredmény a saját legjobb idejüknek számít. Bendegúznak és Gergőnek péntek délelőtt a reményfutamban drukkolhatunk, ahonnan a legjobb 12-be lehet majd bejutni.

A női könnyűsúlyú kétpár evezős egységben Bene Dorottya és Polivka Dóra révén voltunk érdekeltek. A DNHE versenyzői már az első 500 méternél a második helyen haladt, és ezt a pozíciót sikerült tartaniuk is. Komoly hajrára azonban nem volt szükségük ahhoz, hogy megőrizzék a továbbjutó helyüket, és végül 7:20.93-al a 2. helyen eveztek célba a görög páros mögött. A lányok ezzel reményfutam nélkül jutottak  be a legjobb 12 közé, így velük szombat délután találkozhatunk legközelebb a középfutamban, ahol az „A” döntőbe jutás lesz a cél!

A következő magyar érdekeltségű futam a férfi könnyűsúlyú kétpár evezős futam volt, ahol Csiszár Péter (VVEC) és Tamás Bence (MEC) révén voltunk érdekeltek. A fiúk a futam elejétől kezdve a negyedik helyén haladtak, azonban a továbbjutáshoz az első két hely valamelyikén kellett célba érni. A normál súlyú pároshoz hasonlóan Péter és Bence is egy hatalmas hajrát indított az utolsó 500 méteren annak érdekében, hogy továbbjussanak. Végül a fiúk az egész mezőnyben a legjobb negyedik 500 métert produkálták, a befutó pedig igen szoros lett, és a magyar páros 0,03 másodperccel hamarabb ért be az ukrán egységnél, és megszerezte a továbbjutó második helyezést. Ráadásul a futamban evezett idejük a mezőnyben a második legjobb idő. Péter és Bence szombaton a középfutamban eveznek majd a legjobb 6-ba való bekerülésért.

A Priváczki Ákos (Szegedi VE), Vallyon Bence (Tisza EE), Szigeti Roland (Győri VSEK), Baka Sándor (Szegedi VE) összeállítású könnyűsúlyú négyes előfutamából közvetlenül a legjobb hatba lehetett bekerülni, ez azonban csak a futamgyőztesnek sikerülhetett. A magyar egység a hatodik helyen ért célba, így holnap a reményfutamból próbálhatnak meg bekerülni az „A” döntőbe.

A mai nap utolsó magyar érdekeltségű előfutamban Gyimes Krisztina által voltunk érdekeltek. A könnyűsúlyú négyeshez hasonlóan Krisztina futamából is csak az első helyezett juthatott tovább. A DNHE versenyzője már a futam elején eldöntötte a versenyt, rögtön az élre állt és nagy hajrára sem volt szüksége ahhoz, hogy megőrizze a vezető pozícióját. Krisztina futamgyőztesként jutott tovább a női normál súlyú egypár evezős versenyszám szombati középfutamába, így rá is egy nap pihenő vár. Krisztina az ötödik legjobb időt evezte a mezőnyben, amelyben megtalálható például a litván származású Valciukaite Milda is, aki a tavalyi felnőtt világbajnokságon kétpár evezős egységben arany érmet szerzett.

 

A pénteki versenynapon a következő magyar egységekkel találkozhatunk:

– Matyasovszki Dániel (könnyűsúlyú egypár evezős) NEGYEDDÖNTŐ (időpont később)

– Csányi Péter, Vancsura Bendegúz  (normál súlyú kormányos nélküli kettes) REMÉNYFUTAM 10:12

– Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergely (normál súlyú kétpár evezős) REMÉNYFUTAM 10:33

– Priváczki Ákos, Vallyon Bence, Szigeti Roland, Baka Sándor (könnyűsúlyú négyes előfutam) REMÉNYFUTAM 11:22

– Matheisz József (normál súlyú egypár evezős) NEGYEDDÖNTŐ 11:43

 

Minden egységünknek gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk!



Csütörtöki jegyzőkönyv ITT!

Szerdai jegyzőkönyv ITT!

Képek a magyar csapat előkészületeiről és a szerdai versenynapról a Magyar Evezős Szövetség Facebook oldalán: ITT!, illetve a Magyar Evezős Szövetség honlapján: Fotógaléria/Nemzetközi versenyeken/U23VB Varese. 

-SB-