Újrakezdés és versenynaptár

Dani Zsoltot az Edzőbizottság vezetőjét kérdeztük az elmúlt hét tapasztalatairól és a következő hónapokról.

A kormányrendelet értelmében múlt hétfőn újrakezdődhettek az edzések az evezős egyesületeknél is, országosan milyenek a visszajelzések?

Változatos időszak zárult le május negyedikével, voltak olyan klubok, amelyeknek a kormányrendelet keretein belül több lehetősége volt vízi edzésekre, ugyanakkor voltak olyanok is, ahol ezeket egyáltalán nem lehetett megoldani. Inkább a nagyobb létszámú egyesületek kerültek nehezebb helyzetbe, mint például a Győri Atlétikai Club, a Csepel Evezős Klub vagy a Szegedi Vízisport Egyesület. Ezek egyik percről a másikra bezártak és áttették a fókuszt a szárazföldi munkára, egyfajta „utóalapozás” történt meg.

Az újrakezdés során lépésről-lépésre halad minden. Senki sem akart nagyra tárt kapukkal kezdeni! A vízitelepeken az egy időben jelen levő létszámokat próbálják korlátozni. Kizártuk az öltöző, a tusoló, a konditerem, az ergo-szoba használatot, mivel ezekben a helyiségekben nagy a veszély a fertőzés átadására.
A vízen szerencsére ilyen problémánk nincsen, jó a levegő és a közelébe sem kerülhetünk az ajánlott másfél méteres távolságnak, hiszen a lapát hossza eleve legalább három méter. A szűk keresztmetszetet a sportolók beérkezése a vízi telepekre, a vízre szállás és a hangár jelentik, Ha ezeket koordinálni tudjuk, biztonsággal végezhetjük az edzéseket. Talán biztonságosabban is, mint az elvárható.

Talán eljött arra is az, hogy időtervet fogalmazzon meg az Edzőbizottság az Elnökséggel, a szövetségi kapitányokkal és a MESZ vezetésével karöltve. Milyen javaslat született múlt héten?

Március közepe óta minden héten tartottunk online Edzőbizottsági ülést, azért, hogy az aktuális helyzet tükrében megfogalmazzuk milyen felkészülésre van módunk.
Ma ott tartunk, hogy a jelenlegi helyzet és információink alapján van egy nemzetközi versenytervezet, amely Európa-bajnokságokat foglal magába (ifi, U23, Felnőtt). szeptember, október hónapokban. Terveink szerint ezeket megelőzően Válogatót és Országos Bajnokságot rendezünk Szegeden. A munkát a kisebb hazai versenyek, a Sport XXI program kidolgozásával folytatjuk. Rövidített, de teljes értékű versenyprogramot szeretnénk kialakítani!

Az OB-ra július 30. és augusztus 2. között kerülhet sor. A Magyar Evezős Szövetségnek alapvető szándéka, hogy idén is hirdessen országos bajnokokat. A válogató verseny időpontját augusztus 15-16-ra tervezi az Edzőbizottság.

Az Eb-k kapcsán fontos tudni, hogy a rendezők az esemény előtt három hónappal hozzák meg a végső döntést arról, hogy megtartható-e a verseny. A szeptemberi U23 Eb vonatkozásában például ez május végét jelenti.

Milyen formában tartható meg az OB? Mennyire lesz más, mint a korábbiak, milyen különleges, a biztonságot szolgáló feltételeknek kell majd megfelelni?

Ez egy nagyon nehéz kérdés.
A jelenlegi rendelet azon passzusait, amelyek a létszámkorlátra és a zárt kapus eseményekre vonatkoznak nehéz értelmezni a vízi sportokra - akár az evezésre, akár a kajak-kenura - hiszen a résztvevők száma óriási területen oszlik meg. Gyakorlatilag egy időben soha nincs jelen mindenki.
Ennek háttér információit a napokban kapjuk meg.
Ugyanakkor a Maty-ér belső szabályainak is meg kell felelnünk. A dunavarsányi edzőtáborban például legalább két negatív koronavírus tesztet kellett produkálni a tréningek elvégzéséhez, meglátjuk, hogy ez augusztusig mennyire enyhül. Próbálunk az időponthoz ragaszkodni, mivel ennél jobbat a nemzetközi és a további hazai versenyek tekintetében nem tudunk kitalálni.
Célunk, hogy egy teljes értékű Országos Bajnokságot rendezhessük meg.

Mi a helyzet szűkebb hazádban? A Szegedi Vízisport Egyesület vezetőedzőjeként, hogy értékelnéd az újraindulást?

Úgy érzem, hogy előrelépés történt a kondíciót tekintve. Az evezős sport alapvetően egy állóképességi sport. Az, hogy idén viszonylag szűkebb időben, augusztustól szeptember, október elejéig tartó időszakra korlátozódik a fő verseny időszak megnyúlt az alapozás, ami sokkal stabilabb, mélyebb tartalékot jelent a versenyzőknek.
Egyszerű módszert választottunk: a gyerekek a felkészültségüknek megfelelően kontrollált otthoni edzéseket folytattak. Hetente egy-két alkalommal a megfelelő távolság megtartása mellett találkoztunk, egyeztettünk és némi szabadtéri mozgást végeztünk.

Mindez azt eredményezte, hogy múlt hétfőn az egész csapat visszatért. Jó fizikai állapotban ültek hajóba, elkezdtük azt, amit általában márciusban szoktunk. Csiszolgatjuk az evezés technikáját, csapatokat próbálgatunk – természetesen legfeljebb kétpárban vagy kettesben.

Fotó: Szegedi Vízisport Egyesület/facebook