Helyzetkép a járványhelyzetben

A koronavírus-járvány az élet valamennyi területére hatással van, ezalól a sport, az evezés sem kivétel. A Magyar Evezős Szövetség intézkedéseiről, a kluboknál kialakult helyzetről és a lehetséges forgatókönyvekről Pignitzky Borbálát, a MESZ főtitkárát kérdeztük.

Hogyan értékelnéd a MESZ rendkívüli helyzetre adott válaszait? Kik közreműködtek, közreműködnek ebben?

A MESZ Elnökségével és az Edzőbizottság tagjaival hetente tartunk külön-külön videokonferenciás egyeztetéseket, melyhez minden alkalommal csatlakoznak a szövetségi kapitányok is.
Miután téma, feladat esetenként sajnos probléma is akad bőven, ráadásul a jelenlegi bizonytalan helyzetben ezek gyakran egymásnak ellentmondóan változnak egyik hétről a másikra, az egyeztetések szinte kivétel nélkül minden héten órákat vesznek igénybe.
Személy szerint nagyon fontosnak és hasznosnak tartom ezeket a konferenciákat ahol a napi operatív feladatok és kérdések mellett az evezős sportágat érintő közép és hosszútávú stratégiai célok megvalósításának operatív lépéseivel is foglalkozunk.
 
Mennyire kerültek nehéz helyzetbe a klubok? Mi okozza számukra a legnagyobb nehézséget? Hogyan tud ebben segíteni a MESZ?

A klubok képviselőivel folyamatos a kapcsolattartás, így azt gondolom megfelelő rálátásunk van a felmerülő problémákra. Jelenleg a legnagyobb aggodalmat az edzések – különösen a legnagyobb létszámú, 16-17 éves korosztálynál fiatalabb evezősök – edzéseinek szüneteltetéséből fakadó tagdíj vagy telephasználat díj elmaradásából adódó bevétel kiesés okozza. Ezenkívül sajnos az Önkormányzati támogatások csökkenésével is számolnak néhány helyen a klubvezetők, amely forráskiesések a klubok működését és a fennmaradását veszélyeztetni.

A MESZ Elnöksége megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy a klubok kieső bevételeit valamilyen szinten pótolni tudja.

Első és legnagyobb lépésként a fő támogató Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk eforrás átcsoportosítási kérelemmel, de miután múlt héten tájékoztattak bennünket, hogy a 2020. évi Kiemelt Sportágfejlesztési Támogatásunkat 20%-al azaz 50 millió forinttal csökkentik, az átmozgatható pénzek minimálisra csökkentek. Természetesen a további műhelytámogatásra adható összegeket csak az év további részében esetlegesen felszabaduló költségeinek ismeretében fogjuk tudni megítélni.
 
Mennyire működnek, működhetnek a klubok, zajlanak vízi és egyéni edzések?

Egyes klubok az iskolai bezárásokkal egyidőben teljes mértékben lezárták telephelyüket de ezzel szemben a legtöbb helyen az önálló, saját eszközzel vagy kizárólagos eszközhasználattal rendelkező 17-18 évnél idősebb evezősök folyamatosan vízre szállnak.
A csoportos edzést tiltja a kormányrendelet, így az edzések csak és kizárólag egypárevezősben folyhatnak. A telepek közös helyiségeit (zuhanyozó, kondi, mellékhelyiségek stb.) sehol nem lehet használni. A klubok az ergométereiket kiosztották sportolóik között, így az otthoni edzés is a legeredményesebb sportoló számára megoldott.

A MESZ Edzőbizottsága két hete beindította az úgynevezett Evezős Cross Training Challenge programját, amely minden korosztály számára négy sportágban (futás, kerékpár, evezős ergométer és kondi) tartalmaz nyolc hetes kihívást. A program nagyon nagy sikernek örvend, folyamatosan több mint 200 érdeklődő vesz benne részt és természetesen csatlakozni továbbra is lehet.
Ezzel a programmal próbáljuk fenntartani a sportolók motivációját – különös tekintettel azokra akiknek nincs lehetőségük az evezésre – illetve megerősíteni az evezős versenyek hiányában a közösségi összetartozást.

 
A nagy volumenű sportágfejlesztésre lehet hatással a járványhelyzet?

Bízunk benne, hogy nem…
 
Az Európa-bajnokságok (tervezett) időpontjai már ismertek, de továbbra is rengeteg a bizonytalanság a hazai és a nemzetközi szezonnal kapcsolatban. Vannak már forgatókönyvek az itthoni versenyek rendezésére és a válogatottak felkészítésére?

A nemzetközi versenynaptár az elmúlt héten vált ismerté, bár nyilvánvalóan a változás jogát fenntartja a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA). A három korosztályos EB (ifi, U23, Felnőtt) szeptember – október hónapokban kerül megrendezésre, így a hazai versenynaptár és felkészülést is ehhez kell igazítani a szakmának. Az edzőbizottsági és elnökségi egyeztetéseken már átbeszéltük a lehetséges forgatókönyvet, mely írásbeli kidolgozása pillanatnyilag is zajlik. Amint az Elnökség által is elfogadott verzióval rendelkezünk, azonnal napvilágra hozzuk.

Nem árulok el titkot azzal, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet és az előrejelzések ismeretében az evezős versenyévadot augusztus elejétől szeretnénk újraindítani.  Bízunk benne, hogy a sportesemények megrendezését ekkora már engedélyezik a rendeletek és ezt megelőzően minden korosztály versenyzőinek is megfelelő ideje lesz a felkészülésre. És persze abban is, hogy terveinket nem vágja keresztbe egy esetleges ismételten súlyosabbá váló hazai és nemzetközi vírushelyzet…

 
Ebben a helyzetben mi a legnagyobb kihívás a magyar evezés számára?

Kis túlzással a klubok számára az „életben maradás”, az egész sportágat tekintve a létszám - különösen a legnagyobb létszámú, 16-17 éves korosztálynál fiatalabb evezősök (tanuló, serdülő)  – létszámának megtartása.