Egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz és Bertus Kitti szállhat harcba az olimpiai részvételért

A szombaton Szegeden megtartott meghívásos verseny volt hivatott arról dönteni, hogy melyik férfi és női egypárevezősünk induljon az április 27-29. között megrendezésre kerülő Európai pótkvalifikációs regattán.

A férfiaknál kilenc egypárevezős indult, délelőtt időfutamok döntöttek a délutáni A és B döntő összetételéről.

Az időfutamokban a leggyorsabban Pétervári-Molnár Bendegúz teljesítette a versenytávot, riói olimpikonunk ekkor óriási csatát vívott a normálsúlyra váltó Galambos Péterrel. Pétervári-Molnár Bendegúz alig több mint egy másodperccel megelőzve nyert a tavalyi könnyűsúlyú Európa-bajnok előtt.
Bácskai Máté a harmadik, Juhász Adrián a negyedik legjobb idővel jutott az A döntőbe.

A férfiak A döntőjében Pétervári-Molnár Bendegúz aratott győzelmet. Riói olimpikonunkkal sokáig tartotta a lépést Bácskai Máté, azonban egy magabiztos hajrával Pétervári-Molnár Bendegúz élre állt és megnyerte a futamot. Juhász Adrián a harmadik, a könnyűsúlyról normálsúlyra váltó Galambos Péter a negyedik helyen végzett.

A nőknél négy versenyző küzdött meg egymással, már a délelőtti előfutamokban is a mezőny első felében zárt Bertus Kitti, aki Gadányi Zoltána mögött a második legjobb időt érte el.

A döntőben változott a helyzet: az evezésbe másfél év után visszatérő Bertus Kitti, Krémer Eszter előtt nyerte a számot. Az esélyesnek számító Gadányi Zoltána a harmadik, Preil Vivien a negyedik helyen végzett.

Eredetileg a Rómától 80 kilométerre délre lévő Sabaudia biztosított volna helyszínt a három hetes edzőtábornak és válogató versenynek, azonban a Magyar Evezős Szövetség elnöksége úgy határozott, hogy a tizennyolc kerettag és edzőik a melegvízi edzőtábor helyett hétfőtől a Maty-éren folytatják a felkészülést az olimpiai pótkvalifikációs versenyekre.

Az egypár mellett a könnyűsúlyú kétpárban lehet még tokiói részvételt szerezni. A férfi könnyűsúlyú kétpár tesztjei november óta zajlanak. A kijelölt egység a Tamás Bence, Furkó Kálmán kettős, kihívójuk pedig a Forrai Dávid, Szabó Bence páros. A nőknél a Polivka Dóra, Abyd Syham páros készül a pótkvalifikációra.

A győztesek, akik április 27-29. között a magyar színeket képviselik egypárban Vareseben az Európai pótkvalifikációs regattán:

Férfi egypárevezős: Pétervári-Molnár Bendegúz
Női egypárevezős: Bertus Kitti

Gratulálunk sok sikert és olimpiai kvótát kívánunk!

Köszönjük a részvételt az Egypárevezős válogatón elindult valamennyi versenyzőnek és edzőiknek mindnyájuknak sok sikert kívánunk!

HAJRÁ MAGYAROK!