A koronavírus miatt lemondta olaszországi edzőtáborát a magyar evezős válogatott

Hétfőtől a Rómától 80 kilométerre délre, a Tirrén-tenger partján lévő Sabaudia biztosított volna helyszínt a három hetes edzőtábornak és válogató versenynek. A Magyar Evezős Szövetség elnöksége kedden határozott arról, hogy a tizennyolc kerettag és edzőik a melegvízi edzőtábor helyett hétfőtől a Maty-éren folytatják a felkészülést az olimpiai pótkvalifikációs versenyekre.

„A határok még nincsenek lezárva, a fokozottan fertőzött területeken csak át kellene utaznunk, azonban az edzőtábort három hétre terveztük, ami már fokozott kockázatot jelent, részben azért, mert hazaérkezésünket követően két hét karanténba kellene vonulni a versenyzőinknek, ami felborítaná a felkészülésüket”

– tájékoztatott Szierer János szövetségi kapitány.

„Szerencsére az időjárás megengedi, hogy itthon is tudjunk evezni, hétfőtől Szegeden, a Maty-éren készülünk, reményeink szerint jövő hétvégén ott tartjuk meg tesztjeinket és meghívásos válogatónkat férfi és női egypárevezősben”.

Evezőseink sajnos nem szereztek olimpiai kvótát tavaly, így április végén az európai pótkvalifikációs, majd májusban Luzernben a végső regattán harcolhatják ki a tokiói részvételt.

„Férfi egypárevezősben nyolc aspiráns van, ebből négynek van reális esélye, a többiek tesztként állnak rajthoz, női egypárevezősben négy jelölt között kell dönteni. Az európai pótkvalifikáció programjában a férfi és női könnyűsúlyú kétpárevezős is szerepel, utóbbiban egy egységünk van (Polivka Dóra, Abyd Syham). A férfi könnyűsúlyú kétpárt november óta tesztelgetjük, két csapatunk van: a kijelölt egység Tamás Bence, Furkó Kálmán páros, kihívójuk pedig a Forrai Dávid, Szabó Bence egység”.

A Molnár Zoltán edző vezetésével készülő Gadányi Zoltána és Preil Vivien, valamint az egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz vasárnap utazott Sabaudiába, ők a MESZ elnökségének döntése alapján hazatértek, ugyancsak Szegeden folytatják a felkészülést.

Saját döntése alapján továbbra is Sabaudiában készül egy héten át a paralimpiai részvételt megcélzó Pető Zsolt, aki Nagy Gábor para-szakág vezetővel tartózkodik Olaszországban.

A MESZ áprilisi Velencei-tavi I. válogató versenye elsősorban az U23-as korosztályról szól majd, a májusi II. válogató pedig elsősorban arról hivatott dönteni, hogy kik utazzanak a luzerni végső pótkvalifikációs versenyre, az Eb-re és a nem olimpiai számok világbajnokságára.

A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) több jelentős versenyének is Olaszország ad otthont (I. Világkupa - Sabaudia; Európai pótkvalifikációs regatta - Varese; II. Világkupa -Varese; végső paralimpiai pótkvalifikációs regatta - Gavirate), Varese és Gavirate is a koronavírus által legsúlyosabban érintett Lombardiában fekszik. Ezzel kapcsolatos álláspontját a FISA a közeljövőben hozza nyilvánosságra.

Hír kategóriák: