Két nap, több mint nyolcszáz nevezés – belehúztak Székesfehérváron az Evezős Ergométeresek

A jubileumi, 30. Magyar Evezős Ergométeres Országos Bajnokságon, az Alba Regia Sportcsarnokban szombaton az igazolt ép és para-evezősök, valamint az egyetemisták mérték össze magukat, míg vasárnap a Masters és az amatőr versenyzők küzdelmeire került sor.

Négy szervezet: a Magyar Evezős Szövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskola Sportszövetség mellett immár a Prémium Média & Sport Management és a Career Sport Management vállalta magára a jubileumi esemény szervezését.

A két napon át zajló futamok sorát a házigazda város nevében Mészáros Attila alpolgármester nyitotta meg. Megköszönte a szövetségnek, hogy Székesfehérvárt választották a kettős sporttörténelmi a jubileumhoz.

Pető Tibor, a Magyar Evezős Szövetség elnöke azt emelte ki megnyitójában, hogy ez egy nagyon fontos verseny mind a versenyzők, mind a szövetség számára.

„A téli álom után ez az első alkalom, hogy az alapozás időszakának ígéreteit a versenyzők valóra váltsák. A Magyar Evezős Szövetség számára szintén kiemelt az esemény, hiszen az ergométer talán a legalkalmasabb arra, hogy az evezős sportágat népszerűsítse.”

A felnőtt férfiaknál normálsúlyban Juhász Adrián, a könnyűsúlyúak között pedig Galambos Péter nyert Székesfehérváron. A Pénzügyőr SE versenyzője Juhász a mezőnyből egyedüliként ment hat perc alá, ezzel Bácskai Máté (Vác Városi Evezős Club) és páros társa, Simon Béla (PSE) előtt ért célba. A váciakat erősítő Galambos pedig Tamás Bencét (Külker Evezős Klub Óbuda) és Forrai Dávidot (Győri Atlétikai Club) utasította maga mögé.

A felnőtt női számokban az MTK dominált: a normálsúlyúaknál Krémer Eszter bizonyult a legjobbnak. A válogatott versenyző Gadányi Zoltánát (Budapest Evezős Klub) és Bertus Kittit (Külker Evezős Klub Óbuda) előzte meg. Krémer páros- és klubtársa, Polivka Dóra a könnyűsúlyúaknál nyert, miután magabiztosan végzett Abyd Syham (Ferencvárosi Evezős Club) és Alliquander Anna (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) előtt.

Különleges betétfutam is rajtolt a jubileumi, 30. Evezős Ergométeres Országos bajnokságon. A magyar parasport napja alkalmából a hazai és a nemzetközi paralimpiai bizottság vezetői és paras-portolók is rajthoz álltak.

Az 500 méteres VIP-futamban az alábbiak vettek részt:
- Bernek Péter, rövid pályás világ-, és Európa-bajnok úszó
- Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség alelnöke
- Dányi Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója
- Galambos Péter, Európa-bajnok evezős
- Gurisatti Gréta, Európa-bajnoki bronzérmes vízilabdázó
- Hrozik Gábor, 2019 erős embere
- Kiss Anna, fitnesz modell
- Kiss Balázs, világbajnok birkózó
- Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere
- Mike Peters, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság főtitkára
- Nagy-Kapócs Anikó, evezős olimpikon, Masters világbajnok (az első, 1991-es Ergo Ob egyik dobogósa)
- Pető Tibor, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, kétszeres világbajnok
- Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke
- dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára
- Szilágyi Vilmos, székesfehérvári testépítő
- Takács István, junior világbajnok birkózó
- Tunkel Nándor, fekvenyomó paralimpiai bronzérmes
- Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára

továbbá jelen volt – és szurkolt lányának – Gurisatti Gyula, sportlövő paralimpikon.

A verseny két napján összesen 38 számban hirdettek bajnokot, a legfiatalabb versenyző 13 éves volt, a legidősebb pedig 87 esztendősen teljesítette a versenytávot.

A verseny jegyzőkönyve az alábbi linken található meg:
http://hunrowing.hu/files/verseny/jegyzokonyv/ErgoOB%202020%20jegyz%C5%9...