„Mára jó lesz” - avagy Siska Bettina és Halmainé Mészáros Éva párosa

Siska Bettina tesztversenynek szánta az Evezős Ergométeres Európa-bajnokságot a hazai OB előtt, ahogy 2018-ban az osztrák nyílt bajnokságot is. Mondanunk sem kell azt is megnyerte. Idén jóval nívósabb közegben a kontinens legjobbjai között Prágában húzott: két egyéni csúccsal két Európa-bajnoki címet korosztályában! Edzőjével Halmainé Mészáros Évával a tavalyi tokiói ifjúsági világbajnokságon egypárevezősben elért negyedik hellyel robbantak be a nemzetközi mezőny elejére.

Két fényesen csillogó aranyérem

A győri lány két Európa bajnoki címet szerzett az ifjúsági korosztályban az Evezős Ergométeres Eb-n, előbb kétezer méteren diadalmaskodott, majd ötszázon is behúzta a győzelmet. Vajon melyik volt nagyobb meglepetés?
„A kétezer méter a hangsúlyosabb szám. Az ötszáz aranya meglepő volt, főleg úgy, hogy az eredeti tervek szerint ezen már el sem indultunk volna” - emlékszik vissza Halmainé Mészáros Éva az Arrabona Evezős Klub vezetőedzője, Bettina nevelőedzője. „Ezt a számot rendezték később, ekkor mi már úton lettünk volna hazafelé, ám Krémer Eszter javasolta, hogy cseréljünk útitársat, hogy rajthoz állhassunk.”
Így történt, hogy egy autóban két friss Európa-bajnok utazott haza: Pető Zsolt és Siska Bettina.

Bettina január 25-én lett tizennyolc éves, fiatal kora ellenére nagy, krízisekkel szabdalt utat tett meg a sikerekig.

A mosolygós győri lány nyolc éve evez. „Az unokatestvérem révén kerültem az Arrabonához. Nem sportoltam és ducibb lettem a kelleténél. Otthon nyaggattak, kezdjek el valamilyen testmozgást. Elsőre beleszerettem az evezésbe.”

Bettina és Éva kapcsolata egyidős az újjászervezett Arrabona Evezős Klubbal. A tréner első tanítványai egyike most is olyan, mint amilyen 2011-ben volt: rendkívül kitartó. A munka gyümölcse kezd beérni, a két Európa-bajnoki már most a klub történetének legsikeresebb versenyzője.

Korosztályában a világ negyedik legjobbja, pedig nem evezős alkat

„A családom is csodálkozik a szorgalmamon” - veszi át a szót Bettina. „Az evezés nélkül már nem tudnék élni. Olyan lelki pluszt ad, ami mindenen átsegít. Sajnos elég bonyolult a családi helyzetem, az evezés segít, hogy ezt leküzdjem. Azért is vagyok kitartó, mert szeretnék nagy dolgokat elérni a sportágban. Büszkeséggel töltenek el a sikereim, már tudom, hogy a befektetett munka és a sok lemondás megtérül”.

Már a mini korosztályban is gyakran állt a dobogó tetejére, folyamatos volt a fejlődése, csak akkor bicsaklott meg néhány hónapra, amikor serdülőként eltörte a bokáját. „Ifiben már egyértelmű volt, hogy van benne valami, annak ellenére, hogy nincs igazi evezős testalkata! A hiányosságait szorgalommal, kitartással pótolja”. A tokiói világbajnokságon következett be az áttörés, bár előtte az Európa bajnokságon B döntőt nyert.

„Az ifi vb-n alig tudtam elhinni, hogy bejutottam az A döntőbe” – mondja a győri szkiffes. „Bizonyítani akartam, mert meg kellett küzdenem azért, hogy utazhassak a válogatottal. A vb előtti hazai versenyek nem sikerültek jól, nyomott a teher. Amikor megtudtam, hogy kimegyek mindent beleadtam. Megtanultam fejben ott lenni”.

„Szeretjük a kihívásokat, erre neveltem Bettit” – teszi hozzá Halmainé Mészáros Éva. „Neki kell mennie a dolgoknak és abból helyesebb önértékelést tud kialakítani. Ha sikerül továbbmegyünk, ha nem, levonjuk belőle a konzekvenciákat. Tokióban végig éreztem, hogy még mindig van benne”.

Úgy tűnik a győri lány életének újabb szeletét hatotta át az evezés, mivel a saját maga példájából kiindulva érdekelni kezdte a sportpszichológia. Kitűnő tanulóként bőven lesz miből válogatnia a pályaválasztáskor.

Néni és Bettina

Nézzünk a sikerek mögé, ahogy a páros mondja „nem volt egyszerű a helyzet” aminek számos összetevője volt, nem csak a pályán, a hajóban.

2018-at írtunk, amikor másodéves serdülőként keresztúthoz érkezett Bettina.

„Túlságosan belehajszoltam magam a fogyásba, ami már annyira elfajult, hogy ráment volna az evezés. Ekkor szembesített Néni a helyzettel, hogy, ha így folytatom, nem fog tovább foglalkozni velem, mert nem szeretné, hogy valami bajom legyen. Az evezés nélkül nem tudnék élni, ezért változtattam. Kellett ez a csapás, mert megváltoztatott”.

„Megküzdöttünk egymással” – egészíti ki tanítványát a mester. „Olykor nagy szája van a kisasszonynak, néha ki kell jelölni neki a falakat. Nagyon keményen megélte a dackorszakát, anyja helyett anyja vagyok. A munkám egy része abból áll, hogy kiegyensúlyozom. Makacs és csökönyös én meg a diótörő vagyok.”

„Nyolc éve ismerem Nénit, olyan mintha a második anyám lenne" – így Bettina. "Néha nagyon kemény, mindig tudom, mikor büszke rám, amit nem feltétlenül mutat ki. Kedvenc vesszőparipája a „mára jó lesz”, amit sokszor megkaptam egy-egy sikeres verseny után, de ez engem még jobban inspirál. Akkor tudok jobban teljesíteni, ha nem kapok annyi dicséretet.”

Néni.

Igen, így szólítják az arrabonások Halmainé Mészáros Évát. A trénert korábbi tanítványai keresztelték át.

„Máig szeretem azt a társaságot, az Éva néniből elnyelték a keresztnevet, aztán mindenki átvette. Még a kollégák is így szólítanak néha”.

Irány Párizs és Székesfehérvár! Irány a víz!

Bettina a Evezős Ergométeres OB előtt a párizsi világbajnokságon is rajthoz áll, ezúttal is 2000 és 500 méteren. Első nemzetközi versenyét még „félénk serdülőként” éppen Franciaországban, a Gravelines-ben teljesítette. „Amikor megtudtam, hogy kimegyünk a vb-re, elkezdtem izgulni, de ez természetes a nagy versenyek előtt. Az egyéni csúcsomat szeretném ismét megjavítani, meglátjuk mire lesz ez elég”.

Az ergo-szezon után, amint lehet elkezdik vízen gyűjteni a kilométereket, egypárevezősben a korosztályos Eb-n, és vb-n is szeretnének rajthoz állni. Tavaly a Külker Evezős Klubban is edzettek, fontosnak tartják az új impulzusokat, idénre is terveznek egy kis környezetváltozással járó felkészülést.

Mester és tanítványa az evezős pályán kívül is közel áll egymáshoz, annál is inkább, mivel Bettina a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium diákja, Halmainé Mészáros Éva pedig az utca túloldalán lévő Hild József Szakgimnázium pedagógusa.