Az olimpiai kvalifikáció jegyében - edzőtáborban a magyar válogatott

Közel harminc versenyző készül a Dunavarsányi Olimpiai Központban, a felnőttek mellett több U23-as evezős gyűjti a kilométereket a Kis-Dunán. A Magyar Evezős Szövetség szakmai vezetése márciusban dönt arról milyen egységeket indít el az európai pótkvalifikációs regattán.

„Azokat az egységeket keressük, amelyeknek reális esélye lehet az olimpiai kvótaszerzésre, ez még csak a folyamat kezdete, különféle összetételeket próbálgatunk, keressük a leggyorsabbakat” – hangsúlyozta Szierer János felnőtt szövetségi kapitány.

A normálsúlyú férfiak közül a nyáron könnyűsúlyú egypárevezősban ötödik világbajnoki érmét szerző Galambos Péter, továbbá Simon Béla, Juhász Adrián, Ács Kristóf, Bácskai Máté, Papp Gergely és Szabó Márton készül Dunavarsányban. „Pétervári-Molnár Bendegúz egyéni munkát végez, legutóbb a horvát válogatottal, a többi között a Sinkovics-fivérekkel készült. Úgy döntött mindent egy lapra feltéve egypárevezősben célozza meg az olimpiát”.

A könnyűsúlyúaknál a kettesben U23-as Európa-bajnok és világbajnoki érmes Furkó Kálmán és Szabó Bence, továbbá Tamás Bence, Forrai Dávid, valamint Szigeti Roland gyűjti a kilométereket a Kis-Dunán, a cél egy könnyűsúlyú kétpárevezős csapat kialakítása.

Három női csapat: a Gadányi Zoltána-Preil Vivien, a Polivka Dóra-Krémer Eszter, valamint a Horváth Kitti-Abid Syham kettős jövő héten csatlakozik a válogatott kerethez.

Az U23-as korosztály elsősorban a férfi nyolcas egységgel képviselteti magát az edzőtáborban.

A jövő héten bekapcsolódik a munkába Valerij Klesnyev, aki a biomechanikus mérésekben segédkezik majd. „Az orosz szakember a legnagyobb név a szakmában, mozgáselemzésével évről-évre segíti a munkánkat. Robert Sens a Magyar Evezős Szövetség szakmai igazgatója szintén ellátogat az edzőtáborba.”

„Márciusban a sabaudiai meleg vízi edzőtáborban döntjük el milyen egységeket nevezünk az európai kvalifikációs regattára. Az utolsó lehetőség a luzerni kvalifikációs verseny lesz, az ott rajthoz álló magyar egységek összetételéről a tavaszi hazai válogatók eredménye is dönt”.

Az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokságon sajnos egyetlen kvótát sem szereztek a magyar evezősök. Linzben Galambos Péter könnyűsúlyú egypárevezősben szerzett ezüstérmet, a Furkó-Szabó könnyűsúlyú kettes pedig negyedik helyen zárt, sajnos egyik szám sem szerepel az olimpia programján.
A 2016-os riói olimpián egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz, kettesben a Simon-Juhász páros képviselte a magyar színeket, mindkét egység a pótkvalifikáción harcolta ki a részvételt.

Az európai pótkvalifkációs regattát 2020. április 27-29. között rendezik az olaszországi Varese-ben, míg a végső pótkvalifikációs versenyre május 17-19. között Luzernben kerül sor. A kontinentális versenyen normálsúlyú egypárban és könnyűsúlyú kétpárevezősben két, illetve három kvóta talál gazdára, míg a luzerni regattán valamennyi olimpiai számban két-két kvótát osztanak.