Európa-bajnok a magyar könnyűsúlyú kettes, női dublónk pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel az U23-as kontinensviadalon

Fantasztikus magyar sikereknek örülhettünk a görögországi Ioanninában rendezett U23-as Európa-bajnokság zárónapján. A Szabó Bence, Furkó Kálmán összetételű könnyűsúlyú kettesünk aranyérmet szerzett, Molnár Dezső tanítványai mellett Preil Vivien és Gadányi Zoltána, azaz női kétpárevezős egységünk is felállhatott a dobogóra! Valamennyi csapatunk remekül helytállt az Eb-n!

Szabó Bence és Furkó Kálmán, azaz a győri és szolnoki evezősből álló könnyűsúlyú kettes már a szombati pályaosztó futamon is remek formát mutatott - nem beszélve a felnőtt Világbajnokságról, ahonnan negyedik helyezéssel érkeztek Ioaninnába - így magabiztosan állhattak rajthoz a vasárnapi döntőben. A magyarok féltávig másodikok voltak, szorosan rátapadva a vezető olasz egységre. 1400 méternél Kálmi és Pocok beindította a rakétákat, és 200 méter alatt minden kételyt eloszlatva elrobogtak az olaszok mellett, egy szolid három másodperces előnyt kovácsolva a mezőny élén, amit aztán a célig sikeresen meg is tartottak. Így tehát Furkó Kálmán és Szabó Bence megnyerte az Európa-Bajnokságot! Szólt a Himnusz, lobogott a magyar zászló, csillogott az aranyérem Ioanninában!

A hölgyek is gondoskodtak éremről, méghozzá egy bronzról!

Preil Vivien és Gadányi Zoltána a női normálsúlyú kétpárevezősök döntőjében 1000 méter megtétele után a hatodik pozícióban haladt. Ezután Molnár Zoltán tanítványai folyamatosan csúsztak fel az élmezőnyre, majd 500 méterrel a cél előtt szédületes hajrába kezdtek, és az utolsó métereken még az addig harmadik helyen haladó orosz egységet is maguk mögé utasították, ezzel megszerezve a fantasztikus bronzérmes pozíciót!

Ács Kristóf és Bácskai Máté negyedik helyen zárt az Eb-n! A váci normálsúlyú kétpárevezősünk óriási csatát vívott a döntőben. Mácsik Miklós tanítványai féltávnál még hatodikak voltak, majd egy gyönyörű hajrát követően csupán 27 századdal maradtak le a dobogóról, közvetlenül a svájci hajó mögött!

Szabó Bence, Furkó Kálmán, Hopp Márton, Gerei Tamás, Kunstár Márk, László Péter, Dobai Tamás, Király Csaba és kormányos: Szalkai Ádám, a férfi nyolcasok döntőjében állt rajthoz. Betegség miatt Szabó Márton és Kiss Norbert sajnos nem tudott versenyezni, ezért könnyűsúlyú kettesünk ugrott be helyettük. A döntőben a magyar nyolcas stabilan tartva pozícióját az ötödik helyezést szerezte meg egy igen erős mezőnyben, amivel az egység edzője Tevesz László is elégedett lehet.

A normálsúlyú kettesek között is elcsíptek egy ötödik helyezést a magyarok! Papp Benedek és Porvázsnyik Patrik az utolsó 500 méteren megelőzve török ellenfelét, így Bene László csapata odaért az ötödik pozícióba.

Szili Dorina, Molnár Anna, Benda Orsolya, Zsiros Janka összeállítású normálsúlyú négypárevezősünk egy igen szép versenyzést produkálva szintén ötödik lett az Európa-bajnokság döntőjében, Lőrincz Attila tanítványai csupán fél másodperccel maradtak el a negyedik helyen beérkező csehektől.

Végh Nóra és Balogh Zsófia a könnyűsúlyú kettesek döntőjében ugyancsak ötödik helynek örülhetett, csakúgy, mint edzőjük, Bartos Nándornak!

Mindenkinek szívből gratulálunk!