Zászlóink

A zászló köztudottan - szimbólum! "Meghatározott színű, esetleg ábrával díszített, nyélhez erősített, szabályos alakú kelmedarab mint valamely közösség jelképe vagy jelzésre használt tárgy" (Értelmező szótár). Épületek, közterek ünnepi "öltözékének" része. Az élet minden területén - s így a sportban is.

Minden klub, sportkör alapszabályának legelső pontjában meghatározza saját szimbólumait - így zászlaját is. Így volt ez az evezős klubokkal is! Az alapszabályok 1. §-ának leírásai dokumentatív értékűek, de többet jelent, ha nem csak fantáziánkra hagyatkozva képzeljük el ezeket a zászlókat. Ennek a lehetőség teremtette meg számunkra Kammermayer Oszkár, aki 2008 februárjában 32 db evezős klubzászlót adományozott a Gyűjteménynek. Ezek egészen a második világháborúig a Neptun Evezős Egylet margitszigeti klubházát díszítették, a klubok képviselői, versenyzői ajándékozták, ha verseny vagy túra kapcsán a neptunos sporttársak vendégszeretetét élvezték.

1944/45 telén, a front közeledtekor leszedték őket az épületről, becsomagolták, megőrizték őket - nekünk, az utókornak. A spárga vagy sodrott zsinór akasztók úgy kunkorodnak rajtuk, ahogy az utolsó mozdulattal leoldották őket közös tartókötelükről. Méretük 50×35 és 131×84 cm között mozog. A kifakult, lyukas, szakadt, foltos, foltozott, megtépázott, olykor hiányos zászlók óriási eszmei értékkel bíró darabjai gyűjteményünknek.

Jónéhányukról tudjuk, mely klubé volt. Vannak, melyeknél - a monogramból kikövetkeztetve - nagy valószínűséggel tudjuk, mely klubot szimbolizálja.

Az alábbi zászló a regensburgi evezősöké, amit csak onnan tudunk meg, hogy a szinte teljesen leszakadt zsinórházra valaki tollal ráírta: "Regensburger R.C. 1937. VII." - A dátum nyilván a zászló Magyarországra kerülésének ideje. Egy másik zászlón egy a zászlóra nyomott, elhalványult körbélyegzőből annyi olvasható ki: "Szegedi Regatta ..." - vagyis minden bizonnyal a Szegedi Regatta Egylet zászlaja, melyen a mostanra aranysárgára kifakult kereszt irányú sáv eredetileg zöld(!) volt.
Egyik-másik darab készítőműhelyéről is árulkodik, ami a zsinórházra varrt cimkéről olvasható le. A DANUBIUS Pirna-ban, a Geucke&Träger zászlónyomó üzemben készült zászlaját - a zsinórházon olvasható kézírás tanúsága szerint - 1932. július 8-án ajándékozták a Neptunnak. A Műegyetem zászlajának készítője egy budapesti műhely volt.

Könnyen lehet, hogy napjaink evezős klubházaiban (a hangárban, a padláson vagy más eldugott helyeken) Ti is találkoztok ilyen, szitává vékonyodott, mindenki által elfeledett tárgyakkal. Jusson eszetekbe, hogy sokat látott "szemtanúi" sporttörténelmünknek; ne hagyjátok, hogy végleg "olajosrongyként" vagy hajómosó rongyként végezzék! Emeljétek ki a piszokból, mossátok ki! Higgyétek el, szellemiséget sugárzó díszek lehetnek a klubtársalgó vagy más közösségi helyiség falán. Íme, bizonyságul erre az Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének konditerme.

Ha nem akarjátok, vagy nem tudjátok méltó módon megőrizni, küldjétek el a MESZ-be, mi gondoskodunk róluk. Mint ahogy erről a 32 darabról is, melyet ez úton is köszönünk Kammermayer Oszkárnak!

Kisfaludi Júlia

Taxonomy upgrade extras: