Somkúti Ilona (1919-2002)

A magyar evezős társadalom csak becenevén Cicának, Cica néninek ismerte. 14 éves korában kezdett sportolni a Juventus Első Magyar Hölgy Evezős Klubban. Pályafutását eleinte Schar Péter, Vári Gábor, majd Hortobágyi Miklós segítették. Egypárban, kétpárban, négyesben és nyolcasban 7 felnőtt bajnokságot nyert és kilenc első helyezést ért el különböző nemzetközi versenyeken.

A második világháború után egyik fő szervezője volt az evezős sport, benne különösen a női evezés újjáélesztésének. Segítségével gyűjtötték össze a megmaradt hajóparkot, éledt újjá a fiatalok evezős kedve. 1948 tavaszán megalakult a Vasas evezős szakosztálya, aminek nemcsak alapító tagja volt, hanem titkári teendőket is ellátott 1948 és 1953 között, élete összefonódott a klub életével. A női evezős sport fellendítése, megerősítése és első eredményei szorosan összefonódott nevével. A Vasas színeiben hét magyar bajnokságot nyert: kettőt szkiffben, kettőt dublóban és hármat négyesben. Később edzőként is segítette az egyesületet, a sportot.

Versenyzői és szervezői munkájának elismeréséért 1951-ben a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem arany fokozatával tüntették ki.

A női versenyevezősök első generációjának kiemelkedő egyénisége volt, sokan profitáltak az evezés iránti megszállottságából, életvidámságából.
Életének 84. évében hunyt el; 2002. április 6-án - rendhagyó módon - hamvait evezőshajóról a Dunába szórva búcsúztunk tőle.

Az itt bemutatott képek ízelítőt adnak az ő hagyatékával bekerült nagy mennyiségű fényképfelvételből.

Taxonomy upgrade extras: