Élen a sportban - élen a tanulásban!

In memoriam Munteán László (1935. 11. 30. - 1983. 05. 03.)
 
Munteán László a Budapesti Vörös Meteor SK és a magyar válogatott egykori vezérevezőse 1935-ben született Budapesten. A Főváros III. kerületében, Csillaghegyen töltötte ifjúkorát, a középiskolát az I. kerületi Petőfi Gimnáziumban végezte.
 
 
A vízi sportot kajakosként kezdte a Tungsram SK - ban, ahol Urányival és Fábiánnal együtt kajakozott. Mivel bátyja is evezős volt, Munteán László (Lulu) akkor még nem tudta eldönteni, hogy kajakos, vagy evezős legyen. Váltottevezős-társa Wagner Pál részére viszont fontos volt, hogy Lulu evezős
maradjon! Anyaegyesülete evezősként: Budapesti Dózsa. Nevelő edzője: Varró Imre.
 
Az 1953-ban ifjúsági országos bajnok nyolcas tagja, későbbi válogatott evezős társával és barátjával, Wagner Pállal. (Az ifj. nyolcasban Marik Ferenc volt a vezérevezős).
 
E sorok írója, kisgyermekként akkoriban látott először evezős versenyt, a budai Duna-ágban, az Árpád-híd alatt, a Tímár utcánál. Az élmény így vésődött: Dunán a sok evezős versenyhajó, Bp. Dózsa úszó csónakháza a nagy stéggel, parti jegenyék, élesen sípoló zöld vicinális (HÉV), melynek hangját
időnként túlharsogta a partról buzdító hangorkán: "Hajrá Dózsa!", "Hajrá Kinizsi!", "Hajrá Vörös Lobogó!" (Az FTC-t abban az időben Kinizsinek, az MTK - t pedig Vörös Lobogónak hívták. A Dózsa úszóháza a kajakok tárolására szolgált, az evezős hajók a parti csónakházban voltak.)
  
1953-ban Munteán László és Wagner Pál nemzetközi evezős versenyt látott a Margitsziget mellett, a pesti Duna-ágban. A kormányos kettes (2+) versenyszám megtetszett nekik. A Bp. Dózsa evezős házában volt egy kormányos kettes hajó, mellyel titokban kezdtek vízre szállni, edzés előtt. 
Munteán László és Wagner Pál az 1954-es ifj. bajnokság lehetőségét edzői tanácsra feláldozták a felnőttben való versenyzésért. Varró Imre azt mondta: "Inkább kapjanak ki felnőttben, mint győzzenek ifjúságiban." Már 19 évesen felnőtt országos bajnokok lettek. Közös sportpályafutásuk során összesen 19 magyar bajnokságot nyertek felnőtt versenyszámokban, ebből 9x a kormányos kettesben. Így váltak ismertté a köztudatban: Wagner, Munteán. (a kormányosok testsúlyuk gyarapodásával értelemszerűen váltották egymást).
 
1955-1966-ig világversenyeken vettek részt (EB, VB, Olimpia). Döntősök háromszor voltak: 1957: EB, 1959: EB, 1960: Olimpia. 1957-től a Budapesti Vörös Meteor Sport Klubban versenyeztek, munkájukat Hollósi Frigyes mesteredző irányította.
A Római Olimpián döntős magyar kormányos négyes tagjai: Wagner Pál, Kovács Csaba, Bedekovits Tibor, Munteán László, kormányos: Lengyel Gyula. Az olimpiai hatodik (pontszerző) helyezésért a csapat tagjai - akkori magyarországi lehetőség szerint - "Munka Érdemérem bronz fokozata" kitüntetésben részesültek.
1962-ben Svájcban, a Luzerni VB-n (Rotsee) az első magyar VB résztvevő egység Munteánék kormányos kettese volt. Az indulásnál a családtagok is búcsúztatták a versenyzőket. A háromfős magyar evezős egységhez több mint kétszer annyi kísérő társult. Munteán László evezőstársa édesanyjához fordult e szavakkal: "Nézze Baby néni, mennyien kísérnek bennünket!" A népes kíséret természetesen többféle funkcióra volt nevesítve. Emlékezetes, hogy éppen Hollósí Frigyes, a csapat edzője maradt itthon.
Munteán László felsőfokú tanulmányai során a mérnöki hívatást választotta. Az Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karán szerzett oklevelet, Budapesten. A Budapesti Mezőgazdasági Gépgyár (Szentendrei út) -, majd a Debreceni Gépgyár fejlesztő mérnökeként számtalan szabadalom és világszabadalom birtokosa volt.
1960-ban kötött házasságot Bínó Máriával, a Csepel SC evezősével. Két gyermekük született, Zsuzsanna és László.
Munteán László az aktív versenyzés befejezése után is folytatta a rendszeres sportolást, ötszörös masters evezős (veterán VB) bajnok. 1983-ban, delelő korában hunyt el, váratlanul fellépő gyógyíthatatlan betegség következtében.
 
Munteán László (Lulu) versenyzői erényei voltak:
-          edzésmunka elvégzése "mérnöki pontossággal",
-          megbízhatóság,
-          becsületesség,
-          vezérevezősként jó partner, jó barát!
 
 
 
Gyermekei Édesapjukhoz méltó módon, a szellemi életben sikeresek. A sportban és a tanulásban élenjáró Munteán László sporttársunk emlékét kegyelettel megőrizzük. Az országos evezős bajnokság felnőtt férfi kormányos kettes versenyszám győztesei a Munteán László emlékserleget nyerik el, amelyet Családjának tagjai és sportbarátai (Carl Heinrich von Groddeck és Dr. Wagner Pál) alapítottak.
 
Félbe maradt tervek:
 
Munteán László korai halála (48 éves korában) tervekkel teli életpályát szakított meg. A sport területén is tervei voltak. Az edzői képesítés megszerzése után edzői ambíciói voltak, evezőstársa pedig a sportorvosi teendőket látta volna el. Evezős lapátot is tervezett, tollformával kísérletezett. Két változatának modelljét el is készítette, ami jelenleg is a család birtokában van. 
 
Ellenfélből sportbarát:
 
Munteán László legjobb barátja volt Carl Heinrich von Groddeck, az 1960. évi római olimpiai bajnok német nyolcas tagja. A sportbarátság már az első nemzetközi evezős versenyen kialakult és von Groddeck rendszeresen elküldte magyar sportbarátainak Carl Adam (német sikeredző, Ratzeburg) edzésmódszereit, ami akkor nagy dolog volt. A sportbarátság ma is tart (von Groddeck és Dr. Wagner Pál között). 
Carl Heinrich von Groddeck evezős kvalitását jelzi:
- egypárevezősben is válogatott volt, ugyanazon VB-n pedig két számban is
döntős volt, 
- miután olimpiai bajnok lett nyolcasban, visszaült az egypárevezősbe, majd
nyolcasban világbajnok lett.
 
Budapest, 2010. január
 
Munteán Lászlóné, Dr. Wagner Pál és Wagner György emlékezését lejegyezte: Wagner Mihály
  
Munteán László születésének 75. és az 1960. évi Római Olimpia 50. évfordulóján a már elhunyt csapattársakra is kegyelettel, a külföldi és a hazai versenyzőtársakra tisztelettel emlékezünk.