Lengyel Mónika helyosztó-negyedik az evezős vb adaptív mezőnyében

Mint arról a Magyar Evezős Szövetség korábban már beszámolt, az új-zélandi felnőtt evezős világbajnokságon két egységünk áll rajthoz: a könnyűsúlyú egypárevezősök között a már legjobb 12 között folytatást váró váci Galambos Péter, valamint az adaptívok közt teljesítő Lengyel Mónika. A mozgássérült sportoló a helyosztón negyedikként zárt.

 

Lengyel Mónika (Győri Vízügy Spartacus EK, edzője: Székely István) a keddi helyosztó versenyen a hivatalos eredménylista szerint a negyedik helyen ért célba a francia, a brazil és a portugál versenyző mögött. A futamgyőztes, korábbi paralimpiai bajnok brit versenyzőt - nem megfelelően rögzített pánt miatt - a versenybíróság kizárta a versenyből, így Mónika is előrébb léphetett egyet az eredménylistán.

Az adaptív egypárevezősöknél mind a lábnál, mind a mellkasnál egy-egy széles pánttal rögzítik a versenyzők testét a speciális székhez - a normál evezős hajóktól eltérően ez nem gurul - és megvannak a pontos szabályok, hogy ezeknek hol kell elhelyezkedniük: a lábpánt a combon, a térd fölött valamivel, a mellkason pedig közvetlenül a mell alatt kell lennie.

Lengyel Mónikától az elvárás a „helyosztó” futamban a 7:00 perc alatti teljesítés volt, melyet mintegy 20 másodperccel túl is szárnyalt; 6:40.15 lett az ideje, mely elérésében a szélviszonyok - enyhe oldal-tolószél - is segítségére voltak.

Ugyancsak sokat segített, hogy Kertész László hajóépítőnek köszönhetően - aki jelenleg Új-Zélandon épp a hazaiak egyik favoritjának, Galambos Péter ellenfelének, a háromszoros világbajnok Duncan Grant-nek a hajóját is készítette - teljes polírozáson és szakértői átnézésen esett át Mónika hajója.

Az adaptív versenyzőknek meglehetősen kevés versenyzési lehetőségük van még a világon, így Európában is, ezért nehéz megjósolni versenyről versenyre a fejlődést. Mónika Bledben még 7:00 perc körüli idővel végzett a 6. helyen, ám azóta némileg módosítottak a hajója beállításain, egy rövidebb villát is kapott, ezzel magasabb percenkénti csapásszámot tud elérni.

 

Mónika legközelebb csütörtökön 14:05 perckor áll rajthoz a döntőben, melyet közép-európai idő szerint csütörtök hajnali 2:05 perckor lehet követni a www.worldrowing.com honlapon.